27 januari 2022

Wat moet je doen als je verslaafd bent?

2 min read

Dat je verslaafd kan raken aan verschillende dingen is een feit, maar wist je dat niet iedere verslaving hetzelfde is of dat iedere persoon er hetzelfde op reageert? Een alcohol verslaving is vaak later op te merken dan een drugsverslaving. Dit komt omdat de alcohol een door de maatschappij geaccepteerde drug is en er een dunne lijn is tussen verslaafd zijn en normaal gebruik. Wanneer je echt verslaafd bent heb je verslavingszorg nodig, dat is een behandeltraject met de juiste begeleiding. In Nederland zijn er diverse instanties die verslavingszorg aanbieden, waaronder Connection SGGZ. In dit artikel komen de fases tot aan de verslaving aan bod, maar ook wat verslavingszorg inhoudt. 

De fases

Er bevindt zich een dunne lijn tussen normaal gebruik en de daadwerkelijke verslaving. Toch doorloopt iedere verslaafde dezelfde soort fases. De eerste fase is de experimenteerfase, in deze fase wordt er voor het eerst gebruikt en geëxperimenteerd met het gebruik. Aansluitend komen ze terecht in de fase van sociaal gebruik, steeds meer wordt er gebruikt, maar nog niet zoveel dat het je leven belemmerd. Vanaf deze fase glij je heel makkelijk in de fase van de daadwerkelijke verslaving. Steeds vaker en steeds meer wordt er gebruikt, het wordt niet alleen een gewoonte, maar het gaat ook je leven belemmeren. 

Verslavingszorg wat is dat?

Om hulp vragen voor iemand die verslaafd is, is dat heel moeilijk, het is dan ook vaak de omgeving die aan de bel trekt. Verslavingszorg is een behandeltraject waarin professionals werkzaam zijn die gespecialiseerd zijn in de problematiek die komt kijken bij een verslaving. Tijdens dit traject wordt er samen met de verslaafde gewerkt maar ook met zijn of haar omgeving. De verslaving heeft namelijk niet alleen invloed op het leven van de verslaafde, maar ook op de omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *