2 december 2021

Waar komen de espadrille vandaan?

2 min read

Ja, de espadrilles is een geweldige Franse klassieker, een erfgoedobject, zoals het stokbrood, de baret, de croissant en Johnny. Maar de espadrille claimt ook het recht op plezier, creativiteit en durf. Geen zwart-wit meer, zelfs de meest flitsende.

Deze zomer komen de patronen terug en sieren de espadrilles, voor dames en heren, met een vleugje originaliteit en een flinke dosis speelsheid. Naast de grote gestreepte klassiekers bloeit een assortiment rijk aan unieke kleuren combinaties bij de diverse winkels.

De geschiedenis van espadrilles

Espadrilles waren de basis van sandalen gemaakt van touw en werden duizenden jaren gedragen (de eerste modellen die werden ontdekt dateren van 4000 jaar geleden).

Tijdens de 13e eeuw verscheen een vorm veel dichter bij de espadrille zoals we die kennen in het gebied van de Frans-Spaanse grens: ze werden gedragen door de infanterie van koning Aragon. Ze werden gemaakt van een Catalaanse plant, de “esparto”, die zijn naam gaf aan de espadrille.

In Mauleon, de bakermat van de espadrilles, is het de familie Béguerie, een familie van voormalige kruideniers, die de massale productie van espadrilles lanceert om de arbeiders in Noord-Frankrijk en Zuid-Amerika te leveren. Om aan de grote seizoensbehoeften te voldoen.

Uiteindelijk was het Yves Saint-Laurent die de markt in 1960 opnieuw op de markt bracht met de beroemde espadrilles met sleehak, ontworpen door Lorenzo en Isabel Castaner.

De espadrilles anno 2021

De interpretaties zijn behoorlijk gevarieerd: puristen zullen ze in dezelfde categorie plaatsen als strings en menen dat ze alleen worden gedragen in een situatie waarin men op blote voeten had kunnen zijn. Dit standpunt kan alleen legitiem zijn als we de low-end espadrille uit de supermarkt voor ogen hebben, met zijn zachte canvas, samenvatting en zonder subtiliteit. De bekende espadrilles passen perfecte bij alledaagse outfits. Een espadrille van leer of een meer uitgebreide stof heeft eigenlijk zijn plaats in een badplaats, na het strand. Het is duidelijk dat we ze nooit in het zwart zullen kiezen, de kleur die gereserveerd is voor formeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *