hypotheekrente 20 jaar vast
Tips

Een hypotheekrente die 20 jaar vast staat: de voordelen en nadelen

Hypotheekrente: hoe lang zet je hem vast? Het is een vraagstuk waar veel starters op de woningmarkt mee worstelen. Een hypotheekrente 20 jaar vast of 30 jaar vast staat heeft natuurlijk voordelen maar ook nadelen. Benieuwd welke keuze je moet maken? Je ontdekt het hier. 

hypotheekrente 20 jaar vast

Zekerheid over je kosten

Een hypotheek vastzetten doe je in eerste instantie om zekerheid te krijgen. Het betekent in feite dat jouw betaalde bedrag gedurende die hele periode hetzelfde is. Dat wil zeggen dat je vaste lasten dus ook vast staan. Ze kunne niet fluctueren. Om die reden vinden mensen dit een fijne optie: je weet waar je aan toe bent. Hoe langer je zo’n bedrag echter vast zet, hoe hoger het is.

Hogere kosten

Voor die zekerheid betaal je namelijk een prijs. Hoe langer je het bedrag vast wil zetten, hoe hoger het is. Een hypotheek die 20 jaar vast staat is dus per definitie goedkoper dan wanneer je kiest voor 30 jaar vast. Daar staat echter weer tegenover dat als de rente na 20 jaar is gestegen je ineens met veel hogere kosten komt te zitten als je pech hebt. Je maandlasten kunnen dan ook in korte tijd flink hoger worden. 

Perspectief in de toekomst

Er wordt ook wel gezegd dat het bij het bepalen van zo’n vaste periode belangrijk is om even kritisch te kijken naar je perspectief. Heb jij een inkomen en een werksituatie die misschien niet het meest gunstig is maar waarvan vrij zeker is dat deze gunstiger gaat worden? Zit je bijvoorbeeld nog onderaan in je loopbaan maar verdient een senior in jouw functie meer dan genoeg? Dan kun je dit meenemen in je beslissing. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *